Skip to main content

Ferdig med jula?

Julepynt og juletre skal i følge tradisjonen tas ned på Helligtrekongersdag, eller trettende dag jul, 6. januar. Siste frist for å rydde bort jula er tradisjonelt imidlertid 13. januar, da det heter seg at «tjuende dag Knut jager jula ut».

3. januar 2022

Før det grønne glitrende juletreet blir brunt og dryssende, er det i alle fall godt å få det ut av stua, men hva skal du gjøre med det?

Ta av plast og pynt

Husk å fjerne all pynt og merk deg at treet ikke kan leveres i plastsekk eller med strømpe på.

Juletre i plast

Juletrær i plast holder seg like fint år etter år. Ønsker du likevel å kvitte deg med det, skal det leveres som grovavfall på gjenvinningsstasjonen. Forsøk gjerne å gi det til en brukthandel før du kaster det.

Ikke brenn juletreet i peisen

Det kan være farlig å brenne juletreet i peisen. Veden i juletreet er ennå fuktig, og fuktig ved brenner dårlig, lager mer sot i pipeløpet og øker faren for pipebrann. I tillegg inneholder barnåler mye kvae som har høyt energiinnhold og dermed oppnår høy temperatur; i mange tilfeller så høy at den kan antenne sot- og tjærebelegget i skorsteinen.

Lever på gjenvinningsstasjonen

Privatpersoner kan levere juletreet gratis til en av våre gjenvinningsstasjoner. Vi sorterer det som hageavfall og kverner det opp for å lage kompostjord på Torpet på Tolga.

Vi tar imot juletrær på alle våre gjenvinningsstasjoner.