6 enkle grep som slanker restavfallet

Nordmenn er blant verdens beste, eller verdens verste, på å bruke og kaste. Det går hardt utover miljøet og ressursene.

17. februar 2020

Skrot bruk og kast-mentaliteten

Her får du seks enkle tips og triks til hvordan du kaster mindre i søpla, noe vi lover vil gi deg en god smak i munnen, og ikke bare fordi det innebærer å spise saftige restevafler.

1. Kjøp færre, bedre ting

Still deg selv noen ekstra spørsmål før du trekker kortet, kanskje særlig når det er “megasuperdupersalg”. Trenger jeg dette? Er det av god kvalitet? Eller kan det bli hengende eller liggende i skapet eller skuffen? Forsøk å kjøpe ting med lang holdbarhet, både fordi det er av god kvalitet, men også fordi designet er tidløst.

For miljøspirer: Tenk deg godt om før du kjøper noe nytt. Selv om en T-skjorte virker billig har den en høy pris: Det går for eksempel med 1400 liter vann for å produsere den.

For miljøhelter: Ha hvite måneder, altså måneder med shoppestopp. Unngå “fast fashion”, ting som går raskt av moten og er av dårlig kvalitet.

2. Spis opp maten

Hvert år kaster hver og en av oss 42 kilo mat som kunne vært spist, i følge Matvett og Østfoldforskning. Det betyr at hver åttende handlepose går rett i søpla, for eksempel med mat som har passert best før-datoen, men som kunne vært god etter. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med det. Sleng slappe grønnsaker i en ildfast form, i stedet for i matavfallet, og tryll om brune bananer til restevafler du også kan ha juiceskvetter i.

Du kan også:

  • Se, lukte og smake på maten.
  • Kjøpe og lage mat i riktig mengde.
  • Fryse ned matrester, eller råvarer som snart går ut på dato.
  • Holde orden i mat- og kjøleskap, så det er lett å se hva som snart må spises opp.

Fortsatt sulten? Her får du flere matnyttige tips. (lenke til: Bli mester i matvett)

For miljøspirer: Ha restefest en gang i uka, for eksempel på torsdager, så du kan starte helga med rent kjøleskap og ren samvittighet.

For miljøhelter: Planlegg handleturen og sett opp en ukemeny. Ta utgangspunkt i råvarene du allerede har, og la også andre råvarer gå igjen. Da blir det lettere å bruke opp hele råvaren, fra stilk til rusk. Bli med på Årets matredder!

3. Få system i søpla

Kildesorter avfallet ditt og lever det til gjenvinning. Da sikrer du at verdifulle materialer kommer tilbake i kretsløpet, og at farlig avfall blir tatt hånd om på best mulig måte.

Begynn med å lage et godt system for kildesortering, gjerne der hvor avfallet oppstår, for eksempel på kjøkkenet. Finn fram fem beholdere du kan kildesortere i, som esker, kurver og bærenett. Du trenger en til papir, en til plastemballasje, en til glass- og metallemballasje, en til restavfall og en til matavfall, hvis kommunen din har utsortering av det.

Samle gjerne elektrisk og elektronisk avfall i et bærenett, for eksempel batterier og lyspærer, som kan leveres hos butikker som selger tilsvarende produkter. Farlig avfall kan leveres på gjenvinningsstasjonen, miljøstasjonen, eller på et annet kommunalt mottak for farlig avfall.

Ble det rot i hodet? Her kan du lese mer om hvordan du lager et supert system.

For miljøspirer: Kildesortér papir, plast, glass- og metallemballasje. Sørg for at panteflasker, farlig avfall og elektrisk og elektronisk avfall aldri havner i restavfallet.

For miljøhelter: Kildesortér alt, alltid. Er du usikker på hvordan noe skal kildesorteres, kan du skrive det inn i søkemotoren til sortere.no.

4. Ta vare på det du har

Elektronikk, tekstiler og utstyr har lett for å havne i restavfallet fordi det begynner å fuske eller blir hullete, og vi ikke helt vet hvordan vi skal reparere eller stoppe det. Men det finnes en kur. Lær deg hvordan du utfører enkle reparasjoner, for eksempel ved å søke det opp på YouTube, eller spørre folk om råd. Eventuelt kan du sette ut jobben til profesjonelle fiksere.

For miljøspirer: Sjekk ut denne siden fra Naturvernforbundet, Ta vare på det du har, for tips og triks til hvordan du kan fikse ting selv. Her får du også en oversikt over hvor du får profesjonell hjelp, fra skomakere, skreddere og andre reparatører.

For miljøhelter: Inviter til en fiksefest hvor naboer, venner og kjente hjelper hverandre med å reparere ting som har gått i stykker. På den måten forlenger dere levetiden til ting som ellers ville ha blitt kastet, samtidig som dere lærer dere hvordan dere reparerer en ting eller to.

5. Kjøp brukt og gi bort

Produksjonen av nye produkter krever mye ressursbruk og medfører seg store klimagassutslipp. Spar miljøet ved å kjøpe det du trenger brukt, og ved å levere ting til gjenvinning, i stedet for å kaste det i restavfallet. Fretex, UFF og Renotec samler blant annet inn klær og tekstiler, enten som de kan selge videre, eller som kan gjenbrukes og resirkuleres.

For miljøspirer: Skaff deg et handlenett og andre beholdere som kan gjenbrukes, og bruk plastposene du allerede har flere ganger.

For miljøhelter: Kjøp blant annet gaver, klær og møbler fra bruktbutikker, gjennom Tise-appen, eller på nettsteder som BlomqvistFinn og Lauritz. Arranger byttekvelder med venner, naboer og andre kjente.

6. Sy om

Ikke avskriv det du allerede har med en gang du får lyst på noe nytt. Sy heller om det som henger bakerst eller ligger nederst, for at det skal fylle nye behov. Klarer du ikke gjøre det selv, så spør andre om hjelp, eller søk svar på internett. Jenny Skavlan kan for eksempel lære deg hvordan gamle filler kan bli til barneskjørt (mini-miniskjørt) eller sommerbluse.

For miljøspirer: Ikke gå på butikken med én gang du ser noe du har lyst på. Skriv det ned først, for eksempel i en handleliste på mobilen, så du kan kjenne etter. Har du like lyst på kjolen eller stolen om en uke eller måned, er det mindre sannsynlig at du kommer til å angre på den om ett år.

For miljøhelter: Se potensialet i det du har av interiør, klær og møbler. Kan det bli mer aktuelt hvis du endrer på formen eller fargen? La deg inspirere av andre kreative sjeler på Instagram eller Pinterest, eller få ideer fra gjør det selv-bøker og magasiner.


OPPSUMMERT:

Hvordan du kan bli kvitt bruk og kast-mentaliteten på 1, 2, 3 (4, 5, 6):

  1. Kjøp færre, bedre ting.
  2. Spis opp maten.
  3. Kildesorter.
  4. Reparer.
  5. Gjenbruk.
  6. Sy om.