Ti matredder-tips

Halvspsit brødskive i matboks

Gode råd for å unngå kasting av mat som kunne vært spist:

  1. Se, lukt og smak på matvarer før du kaster dem som har gått ut på dato. Det meste holder seg helt fint lenger enn du tror!
  2. Redd matvarer som straks går ut på dato! Ta en kikk i butikken først, og så kan du planlegge handlingen etter hva du har funnet til halv pris. Den kan også fint fryses ned – uansett sparer både penger og miljø.
  3. Det er forskjell på «best før» og «holdbar til». Mat som er merket «best før» kan spises to til tre måneder etter dato, hvis den blir godt oppbevart i kjøleskap med riktig temperatur og innpakning.
  4. Kjøper du bananer så sjekk om det er noen single du kan ta. Det er nemlig mye kortere holdbarhet på dem og matbutikkene må kaste store mengder av single bananer hvert år.
  5. Er du veldig glad i ferskt brød? Noe av det vi kaster mest av er brød. Tenk ut hvordan du kan spise brød og kaste minst mulig. En frossen brødskive tiner veldig fort. Kunne det vært lurt om du frøs ned skiver og tok ut en og en litt før du skal spise?
  6. Rydd i kjøleskapet. Holder du det ryddig i kjøleskapet, fryseren og matskapet er det enklere å finne ut hva du har før du skal handle.
  7. Spar på restematen. Ha en dedikert plass i kjøleskapet til rester, og bokser til å putte dem i. Så vet du hva som må brukes først og hva du trenger å handle for å lage noe med restene.
  8. Restemat kan fryses. Putt den i en tett boks og skriv på hva som er inni og når du laget det. Da slipper du å kaste mat fra fryseren fordi du er usikker på hvor gammel den er.
  9. Litt slappe grønnsaker kan få et iskaldt vannbad så de fortsatt kan bli med i salaten, eller bli et godt innslag i varmretter. For eksempel supper og gryteretter.
  10. Ha en fast restematdag i uka. Søk på det du har rester av på nettet så kommer det opp masse tips og oppskrifter, eller gå inn på restemat, det er mange det går an å hente inspirasjon fra.