8 smarte tips for å ta vare på miljøet, og samtidig spare penger

18. august 2023

Det hjelper ikke hva JEG gjør – sa 5 millioner nordmenn. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det spiller en rolle hvilke valg du tar. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å spare både penger og miljøet.

1. RYDDE

Få oversikt over hva du har i skapene dine. Når du vet hva du har kan du vurdere bedre om du faktisk trenger å kjøpe noe – spar penger ved å vite hva du har.

2. BEVARE

Mens du er i gang med rydding, finn gode måter å oppbevare og holde orden i tingene du allerede har. Oppbevarer du tingene lurt, kan tingene holde seg fine lenger. Gode løsninger for oppbevaring gjør at tingene bevares lengre. Oppbevaringsløsningen trenger ikke være noe nytt og fancy. Du kan f.eks. legge sommerskoene i gamle skoesker (skobutikkene har ofte mange de vil bli kvitt), sortere løse skruer og spikere i isbitbrett, eller bruke et syltetøyglass som blyantholder. For mer inspirasjon, søk på Pinterest.com.

3. REPARERE

Støtt den lokale økonomien ved å bruke en lokal reparatør. Kjøper du kvalitet i utgangspunktet er det verdt å reparere. Her er tips om reparatører i Fjellregionen.

4. SPISE OPP

Vi nordmenn kaster i løpet av et år gjennomsnittlig 42 kg mat per person. Det innebærer i praksis hver 8. handlepose du kjøper med deg ut av butikken. Vi kan med andre ord spare mye penger på å bli mye flinkere til å bruke opp maten vi kjøper. Det vi kaster mest er brød, grønnsaker og rester av middager. Bli inspirert til hva du kan lage med slappe gulrøtter og kjøttdeig med tacokrydder på nettsteder som matvett.no

5. LÅNE/LEIE

Det er fantastisk at det stadig blir flere muligheter for å låne eller leie utstyr som man bruker noen få ganger i året. På Røros og Tynset finnes det som heter BUA, hvor du kan låne masse forskjellig sport- og fritidsutstyr helt gratis. I tillegg finnes det stadig flere bedrifter, f.eks. Maxbo, som leier ut verktøy og utstyr til oppussing eller vedlikehold av hus og eiendom.

6. BYTTE

Det kan være både sosialt og artig å arrangere byttekveld med klær du ikke lenger vil bruke. Da kan du få følelsen av noe nytt i skapet helt uten å betale noe. Det finnes også byttegrupper på Facebook hvor folk driver organiserte bytteringer.

7. GI BORT

Det er to gode følelser ved å gi bort, du blir kvitt det du ikke trenger lenger og bidrar til at noen andre får tak i det de trengte. Du kan legge det ut på Facebook eller Finn, eller gi det til bruktbutikkene til FIAS.

8. KJØPE BRUKT

Velg gjenbruk når du skal ha noe nytt! Du betaler mindre enn for nye varer, samtidig som du vet at gjenbruk er bra for miljøet. Flere elektronikk og hvitevarekjeder selger nå pent brukte varer som de har reparert og gir garanti på. Ellers er det bruktbutikker og loppemarked rundt i hele Fjellregionen, og ikke minst, masse som selges på nett. Via Facebook i grupper som «Oppslagstavla i Fjellregionen», eller på Finn og Tise.

Til slutt; Vi må alle bidra til å gjenvinne og gjenbruke produktene som allerede finnes i enda større grad. Fortell andre om de lure tingene du gjør som sparer både miljøet og lommeboka. Gode ideer bør spres!