Gaveidéer på aktiviteter og opplevelser i Fjellregionen

Du kan gi tid i stedet for ting. Hva om årets julegave kan bidra til å redusere forbruket, og samtidig fokuserer på verdien av å tilbringe tid sammen?

13. oktober 2023

Her har vi samlet inspirasjon på alternative og kortreiste gaveideer på opplevelser og aktiviteter i Fjellregionen du kan gjøre sammen med noen du bryr deg om.

Camping i nærområdet

Telt under skog og stjernenatt. Foto: Jonathan Forage, Unsplash
Natt i skogen: Å sove ute er en opplevelse du ikke trenger gå langt for å lykkes med.

Hva med ei natt under barnålstre og stjerner i vakre Misterdalen i Rendalen?

Eller dra til Hessdalen i Holtålen og se opp for uforklarlige lysfenomen på himmelen.

Visste du at de fleste kommuner i Fjellregionen har tilbud om gratis lån av friluftsutstyr gjennom BUA? Sjekk ut www.bua.no og se hva som finnes i din kommune og gjør det enda enklere å ta med gjengen din på lavterskel tur.

Vi kan f.eks. anbefale Vingelen i Tolga som et av mange gode utgangspunkt for å dra på oppdagelsesferd med hengekøye eller telt.

Jenter i hengekøye. Foto: Janko Ferlic, Unsplash

Finn fram telt eller hengekøye og ta en natt i det fri. I Sølndalen på Alvdal er det et eldorado av vann og flotte plasser å sette opp telt, og området er også kjent for å være spesielt barnevennlig.

Vær kokk for en dag

En opplevelsesgave kan også foregå innendørs! Middag for to er et konsept som de siste årene har blitt populært å gi. Topp gjerne måltidet med ingredienser fra de mange fantastiske lokalmatleverandørene i Fjellregionen. Se også etter lokalmathylla på din butikk.

Kutting av sopp og grønn chili. Foto: Jonathan Borba, Unsplash
Stjernemåltid: Lat som du er stjernekokk for en dag og skap restaurantfølelsen hjemme. Eller inviter noen til å spise ute på ett av de mange gode spisestedene regionen har å by på.

Dekket bord ute. Foto: Stephanie McCabe, Unsplash
Bord dekk deg: Vi tror det er mange som blir glade for å komme til ferdig dekket bord. Ikke glem å inkludere oppvasken etterpå som en del av gaven, det vil glede mor og far 😉

Kaffe i solnedgang

Inviter noen du er glad i til en kaffedate til et sted ute som betyr noe for dere. Kanskje er det en plass med flott utsikt, en hvilestein eller ved ei favorittfuru. Hva med å ta turen over tregrensa på Hummelfjell i Os en fin sommerdag, eller finn en plass med utsikt mot Rondemassivet i Folldal. Vi har hørt rykter om at soloppgangene der kan være ganske så episke.

Kaffe i soloppgang. Foto: Alain Gehri, Unsplash
«Å, flytt deg nærmere inn til meg her på kjøkkentrammen! Den er så svinnende kort den stund vi mennesker er sammen,» dikteren Hans Børli får sagt det.

Gi en utfordring

Isbading er en gave til kroppen og effekten sies å være både bedre immunforsvar og humør. På Tynset vet vi at det finnes det en isbadegjeng som bader fast, så der er det nok opptil flere hull i isen å velge mellom?

Hull i isen for isbading med stige ned i hullet og islykt ved siden av. Foto: Magnus Olin, Unsplash
Vakkert utespa: Stadig flere lager lys- og isskulpturer rundt isbadestedet sitt, hvor spektakulært er ikke det?

Konsert- og lydopplevelser

Vi er gode på kultur i Fjellregionen og rager ofte høyt oppe på offentlige kulturindekser. Det er mange arrangementer og konserter innenfor mange sjangre å velge mellom på kulturhus, i kirker, uavhengige konsertscener og festivaler, så følg med når arrangørene slipper billetter. Om ikke billettene er lagt ut til jul kan du gi gavekort på billetter.

Gitarist på scene i motlys. Foto: Flavio, Unsplash
Kortreiste konsertopplevelser: fullt mulig i Fjellregionen.

Minner for livet

I mange av kommunene i Fjellregionen finnes det lommekjente aktører som tilbyr guiding og organiserte turer.

Syklist på sti i fjellside. Foto: Hunter Bryant, Unsplash

Eksempler på gaveideer med aktiviteter og opplevelser i Fjellregionen:

Pakk inn opplevelsen

Lag et gavekort og pakk det inn i miljøvennlig gavepapir eller en fin boks du har tatt vare på.

DIY gaveinnpakning. Foto: Micheile Henderson, Unsplash

Se også våre tips til miljøvennlig gaveinnpakning

Miljøvennlig julehilsen fra FIAS